Aradığınız kelime sarı renk ile işaretlenir.
Yazı boyutu     
 
Kameraya alınan işler

Sual: Kiramen kâtibin melekleri insanların günah ve sevaplarını yazıyorlar. Kişi o günahına tevbe etmiş olabilir veya aynı mezhepteki başka bir âlime göre o şeyi işlemek caiz olabilir. Bu işlerde bir karışıklık olmaz mı, bu yazdıkları şeyler hesap gününde de aynen geçerli mi olacak? Yeniden gözden geçirilmesi söz konusu mudur?
CEVAP
Her işte karışıklık, yanlışlık olabilir ama Allahü teâlânın işinde asla karışıklık ve yanlışlık olmaz. Karışık ve yanlış iş yapan nasıl ilah olabilir?

Melekler, bir şey üzerine, harf ile yazmaz. Bilgileri, zihnimizde topladığımız gibi, bir yere toplarlar. Kolay anlaşılması için günümüzden örnek verelim.

Yaptığımız bütün işler kameraya alınıyor. Hesap günündeki canlı yayında bütün detayları ile gösteriliyor. Bu filmleri kendimiz de seyredeceğiz. Hiç kimsenin itiraz edecek hali kalmayacak, herkesin içinde rezil olacaktır. Hem yapılanları aynen göreceğiz, hem de uzuvlarımız da, cansız şeyler de lehimize veya aleyhimize şahitlik edecektir.
Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(O gün, dilleri, elleri ve ayakları onların yaptıkları her şeye şahitlik edecektir.) [Nur 24]

(Nihayet oraya vardıkları zaman kulakları, gözleri ve derileri yaptıkları şeyler hakkında onların aleyhinde şahitlik ederler.)
[Fussilet 20]

(Derilerine, “Niçin aleyhimize şahitlik ettiniz” diye sorarlar. Derileri de, “Her şeyi konuşturan Allah, bizi de konuşturdu. Sizi hiç yok iken de o yarattı, yine ona döndürülüyorsunuz” derler.)
[Fussilet 21]

(Gözleriniz, kulaklarınız ve derilerinizin aleyhinize şahitlik edeceğinden korkmuyor, kötü işlerden çekinmiyordunuz. Allah’ın, yaptıklarınızın çoğunu bilmeyeceğini sanıyordunuz
. [Dirilmeye inanmıyordunuz.]) [Fussilet 22]

(O gün onların ağızlarını mühürleriz; yaptıklarını bize elleri anlatır, ayakları
[ve bütün uzuvları] da şahitlik eder.) [Yasin 65]

Tevbe ettiğimiz günahlar beyaz sayfa olarak görülecektir. Kendimize bile burada ne günah işlediğimiz hatırlatılmayacaktır. Kendimiz de unutacağız, bilemeyeceğiz. Allahü teâlânın sevgili kulu olarak ölürsek, yaptığımız çirkin işlerin hiç biri, hiç kimseye gösterilmeyecektir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(O gün, Allah, Peygamberini ve iman edip onunla beraber olanları rezil etmez.) [Tahrim 8]

Peygamber efendimiz, hesap defterleri [kamera ile çekilen filmler] benim elimde olsun, hiç kimse görmesin diyecek, (Ya Rabbi, ümmetimin kusurlarını hiç kimsenin duymaması için onların hesaplarını bana ver!) diye ricada bulunacak, Allahü teâlâ da, (Onlar senin ümmetin ise, benim de kullarımdır. Ben onlara senden daha merhametliyim. Hiç kimse kusurlarını görmeden, hesaplarını gizli görürüm) buyuracaktır.

Böyle kullardan olmak için, itikadımızı düzelttikten sonra günahlardan sakınıp ibadetlerimizi doğru yapmaya çalışmamız gerekir. Doğru itikadı, doğru ibadetin nasıl yapılacağını öğrenmek için de Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye kitabını okumayı tavsiye ederiz.
 
Geri dön
 
 
Dini Konularda Ara:


detay.asp?Aid=4787
detay.asp?Aid=4787
İhlas Vakfı
Dünya İçin Paylaşma Vakti
Online Bağış Yapmak İçin
Güncelleme Tarihi
30 Ekim 2024 Çarşamba
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orijinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
AnaSayfam Yap   |    Favorilere Ekle   |    RSS
Ziyaretçi Sayısı

Hosted by İhlas Net