Aradığınız kelime sarı renk ile işaretlenir.
Yazı boyutu     
 
Helâda namaz kılmak

Sual: Evde anam babam, namaz kıldığıma asla razı olmuyorlar. Kız olduğum için başka yerlere de gidemiyorum. Müsait olan banyomuzda namaz kılıyorum. Banyoda klozet de var, üstü kapalıdır. Kapalı olmasa bile pislik yok. Bir hoca, (Tuvaletin olduğu yerde namaz kılınmaz) dedi. Bazen de, alaturka tuvaletimiz temiz ve müsait olduğu için orada abdest alıyor, yere poşet serip namaz kılıyorum. Yine aynı hoca, (Tuvalette besmele bile çekilmez) dedi. Beden ve namaz kılınan yer temizse namaza niye mani olsun ki? Banyomuz ve tuvalet temiz olduğuna göre, buralarda namaz kılmak mekruh olur mu?
CEVAP
Necaset olmadığına göre mekruh olmaz. Bir halıya çocuk idrarını yapsa, o halının o kısmında namaz kılınmaz, ama idrarlı yerin üstüne bir seccade veya başka bir örtü serilirse kılınır. Banyo ve tuvalet kuru ve temizse, poşet sermeye bile gerek kalmaz. Serilirse de mahzuru olmaz.

Siz bir ihtiyaçtan dolayı kılıyorsunuz. Sizin için bir mahzuru olmaz. İhtiyaçsız öyle yerlerde namaz kılmamalı. Namaza dururken, en yeni ve en temiz elbiselerimizi giymeliyiz. Kumar, çalgı aleti, canlı resmi, haç resmi, köpek, cünüp, içki ve sarhoş olmayan yerde namaz kılmalıyız. Allahü teâlânın huzuruna en temiz ve en güzel yerde çıkmalıyız.

İkinci bir husus, tuvalet denince herkesin hatırına necaset gelir. Çok kişi tiksinir. Yaşlı bir arkadaş anlattı. Babaannesi, köyde musluklar olmadığı için ibrikle abdest alırmış. Arkadaşın annesi, ibriği tuvalete götürüp taharet alır. Babaannesi, (Bu ibrik helâyı gördü. Ben artık bununla abdest alamam) der. En küçük torunu, (Babaanne, ellerin her zaman helâyı, necaseti görüyor. Ellerini de kullanma artık!) der.

Bu tiksinme bazı kimselerde olur. Başkasının içtiği bardaktan bile su içemezler. Kimsenin artığını yiyemezler. Onların tiksinmeleri, o işin haram veya mekruh olduğunu göstermez. O kişilerin vesveseli olduğunu gösterir.

Bir ihtiyaç olunca, tuvalette abdest alınır, abdest duaları da okunur. Yer müsaitse orada namaz da kılınır. Tuvalet veya banyo necaset gördü diye, oralar pis sayılmaz. Şayet pislik varsa su dökülüp temizlenir. Torunun dediği gibi, necaset bulaşan eli kesemeyiz. Yıkanan şey temiz olur. El yıkanınca temiz oluyor da, tuvalet yıkanınca niye temiz olmasın? Vesveseli ve cahil kimselerin sözlerine itibar etmemeli. Müsait yer yoksa namazı kazaya bırakmamak için, banyoda veya helâda da olsa, abdest alıp namaz kılmalıdır.
 
Geri dön
 
 
Dini Konularda Ara:


detay.asp?Aid=4787
detay.asp?Aid=4787
İhlas Vakfı
Dünya İçin Paylaşma Vakti
Online Bağış Yapmak İçin
Güncelleme Tarihi
10 Eylül 2024 Salı
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orijinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
AnaSayfam Yap   |    Favorilere Ekle   |    RSS
Ziyaretçi Sayısı

Hosted by İhlas Net