Aradığınız kelime sarı renk ile işaretlenir.
Yazı boyutu     
 
Teyemmüm edemeyen hasta ne yapar?

Sual: İslam Ahlakı kitabında, (Elleri ve ayakları kesik olanın yüzü de yara ise, namazı abdestsiz kılar) denirken, başka bir yerinde, (Abdest aldıracak bir kimse bulamayan hasta, teyemmüm eder. Teyemmüm de edemeyen namazı kazaya bırakır) deniyor. Niye bu da abdestsiz kılmıyor? Yahut öteki de bunun gibi kazaya bırakmıyor? Bu çelişki değilse, farklı bir kavil midir?
CEVAP
Çelişki yok, farklı bir kavil de değildir.
Birinci hastanın yardımcı ile de teyemmüm etme imkanı yoktur. Namazı kazaya bıraksa da, elleri kolları kesik olduğu için iyi olup ileride abdest alarak kılma imkanı yok, teyemmüm de edemiyor. Mecburen abdestsiz kılıyor. Yani abdestin farzları yerine gelmiyor, abdest o şahıstan sakıt oluyor.

İkinci hastanın uzuvları var, ama kendisi abdest alamıyor, ancak yardımcı ile alabiliyor. Yardımcı yoksa teyemmüm edebiliyor. Hastalığından dolayı teyemmüm de edemiyorsa, iyileşince veya yardımcı bulunca, abdest alarak veya teyemmüm ederek kılma imkanı oluyor. Onun için kazaya bırakıyor. Bir özürle kazaya bıraktığı için de günah olmuyor. Bir yardımcı gelince hemen teyemmüm edebiliyor veya abdest aldırabiliyor, onun için kazaya bırakıyor.

Birinci hasta, kazaya bıraksa da, abdest alacak veya teyemmüm edecek imkanı olmadığı için teyemmümsüz namazını kılıyor. Yani abdest ve teyemmüm farzları yerine gelmediği için, abdest ve teyemmüm bu hastaya farz olmuyor, sakıt oluyor.

Felçli abdestsiz namaz kılamaz
Sual:
(Teyemmüm edemeyecek kadar felçli olanın, kimsesi de yoksa böyle biri abdestsiz olarak namazını kılar) deniyor. Teyemmüm edemeyecek kadar felçli olanın namaz kılması gerekir mi?
CEVAP
Âhir zamanda herkes kendi kafasına göre konuşuyor. Din kitaplarına bakmak lüzumunu hissetmiyorlar. Abdest uzuvları olanın abdestsiz namaz kılması caiz olmaz. Sadece abdest uzuvları olmayan abdestsiz kılar.

Elleri ve ayakları kesik ve yüzü de yaralı olan, namazı abdestsiz kılar. (İslam Ahlakı)

Çünkü üç abdest uzvu yoktur. İkisi fiilen yok, biri de hastalık sebebiyle yıkanamaz hâle gelmiştir. 3 veya 4 abdest uzvu olmayan abdest almaz.

Felçli olanın ise elleri ve ayakları var. Biri abdest aldırabilir. Abdest aldıramazsa teyemmüm ettirebilir. Yardımcıyla da teyemmüm edemeyen namazını abdestsiz kılmaz, kazaya bırakır. İyi olursa kaza eder. İyi olmazsa affolur. (İslam Ahlakı)

Abdest uzuvlarından hepsinin yarıdan çoğu veya abdest uzuvlarının üçü veya dördü de yaralıysa, teyemmüm eder. Teyemmüm de zarar verirse, namazı kazaya bırakır. (Seadet-i Ebediyye)

Demek ki felçlide olduğu gibi, abdest uzuvları yaralı olan da namazını kazaya bırakıyor, abdestsiz namaz kılmıyor. Ancak abdest uzuvları olmayan abdestsiz kılıyor. Bu inceliği bilmeyenler, felçlilere ve teyemmüm de edemeyecek kadar hasta olanlara, abdestsiz namaz kıldırmak hatasına düşüyorlar.

 
Geri dön
 
 
Dini Konularda Ara:


detay.asp?Aid=4787
detay.asp?Aid=4787
İhlas Vakfı
Dünya İçin Paylaşma Vakti
Online Bağış Yapmak İçin
Güncelleme Tarihi
28 Mart 2024 Perşembe
Sitemizdeki bilgiler, bütün insanların istifadesi için hazırlanmıştır.
Orijinaline sadık kalmak şartıyla, izin almaya gerek kalmadan,
herkes istediği gibi alıp istifade edebilir.
AnaSayfam Yap   |    Favorilere Ekle   |    RSS
Ziyaretçi Sayısı

Hosted by İhlas Net